Kleistość i elastyczność folii kiszonkarskiej

Kleistość i elastyczność folii kiszonkarskiej

 

Hodowcy bydła wybierający folie do kiszenia pasz objętościowych, muszą zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych parametrów takich jak np. kleistość. Dobra folia kiszonkarska to taka, która jest kleista, dzięki czemu doskonale przylega do zakiszanego materiału.

Folie kiszonkarskie, które można poddać recyklingowi

elastyczna folia do sianokiszonkiNajważniejsze jest to, by między folią a materiałem zakiszanym nie było wolnych przestrzeni. W takich wolnych przestrzeniach gromadzi się powietrze z tlenem, które jak wiadomo, nie jest potrzebne do procesu fermentacji, a wręcz zakłóca ten proces i nie pozwala bakteriom kwasu mlekowego działać. Folia kiszonkarska powinna być też elastyczna. Wiadomo, że wykorzystuje się tutaj specjalne owijarki, czyli urządzenia rolnicze, które nawijają folię na kiszonkę czy sianokiszonkę. Taka elastyczna folia do sianokiszonki nie przerywa się nawet pod dużym naciskiem. Poza tym jeśli folia kiszonkarska jest elastyczna, to zapewnia też wysoką wydajność, co jest bardzo ważne dla rolników. W folii powinno zmieścić się jak najwięcej kiszonki czy sianokiszonki. Warto zwrócić również uwagę na to, czy folia kiszonkarska jest bezpieczna dla środowiska naturalnego. Dobra folia do kiszenia to taka, która może później ulegać recyklingowi. Każdy rolnik powinien zwrócić na to uwagę, by zadbać też o środowisko naturalne (tym bardziej że takich folii używa się bardzo dużo, więc dobrze jeśli mogą one zostać później ponownie przetworzone i wykorzystane!).

Najważniejszą cechą jest jednak bezpieczeństwo samej kiszonki. Jak zostało już wspomniane, do kiszonki nie może dotrzeć tlen, który nie pozwala bakteriom kwasu mlekowego działać. Okazuje się, że dla bydła zdecydowanie lepsze jest podawanie kiszonek niż świeżych pasz objętościowych np. traw. W takiej kiszonce znajduje się znacznie lepsza flora bakteryjna.