Matcha, czyli sproszkowana herbata

Matcha, czyli sproszkowana herbata

Matcha cieszy się w naszym kraju coraz większa popularnością – znajdziemy ją nawet w popularnych słodyczach czy napojach. Mało kto tak naprawdę, że ta zielona herbata ma mnóstwo pozytywnych właściwości i świetnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. 

Zielona herbata na całe zło świata

herbata matchaMatcha to japońska zielona sproszkowana herbata, która jest produkowana z młodych liści krzewu. Dzięki celowemu zacienianiu, roślina wzrasta powoli – taki proces produkcji sprawia, że herbata jest niezwykle aromatyczna i zawiera korzystne aminokwasy. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy może zapobiegać chorobom serca, cukrzycy, a nawet nowotworom – w dodatku fakt, że spożywamy sproszkowane liście i łodygi rośliny sprawia, że dostarczamy nawet 137 razy więcej zdrowych mikroelementów do organizmu niż w przypadku wypicia tradycyjnie parzonego zielonego naparu z senchy czy kukichy. Herbata matcha działa również uspokajająco, zmniejsza poziom stresu w organizmie i neutralizuje niepokój, dzięki L-teinie. Wiele osób woli zamówić w pobliskiej kawiarni porcję matcha latte, zamiast klasycznego espresso, ponieważ herbata przyjemnie i stopniowo pobudza organizm, a kawa działa szybko i agresywnie, jednak w kilka chwil doprowadza do spadku energii. Picie napojów na bazie matchy przyspiesza również metabolizm – to naturalny wspomagacz przy odchudzaniu. Sproszkowana herbata może być również dodawana do posiłków w postaci owsianki, placków czy smoothie.

Wprowadzenie do codziennej diety filiżanki matchy korzystnie wpływa na działanie organizmy, przyjemnie pobudza, a na dodatek fantastycznie smakuje z mlekiem lub napojem roślinnym. Bez problemów odnajdzie też swoje miejsce w kuchni w formie zielonej posypki na omlety oraz dodatek do pożywnego koktajlu z owoców.