Olej z rzepaku – jego znaczenie w odżywianiu

Olej z rzepaku – jego znaczenie w odżywianiu

Dla zdrowego funkcjonowania organizmu ludzkiego podstawą jest, jak najbardziej zbliżony do natury, sposób odżywiania. Powszechną tendencją jest ograniczenie w żywieniu ilości kalorii, przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Obok witamin, makro i mikroelementów, tym co odpowiada przede wszystkim za funkcjonowanie mózgu człowieka są kwasy “Omega”. Bogate źródło tychże kwasów stanowi między innymi olej rzepakowy.

Konieczność ochrony upraw rzepaku

ochrona rzepakuMówiąc na wstępie o niebagatelnej roli kwasów “Omega” w systemie odżywiania człowieka zdajemy sobie sprawę, że ich źródłem, obok pozyskiwanego z wątroby rekina, bądź innych ryb morskich, jest szeroko dostępny w Polsce i Europie olej rzepakowy. Pola rzepaku, w trakcie pełni kwitnienia dostarczają wrażeń estetycznych, a przetworzenie rzepaku gwarantuje dostęp do tak ważnych dla człowieka składników odżywczych. Obok nawożenia pól niezbędna jest ochrona rzepaku, poprzez stosowanie środków ochrony roślin. Na czoło oczywiście wybijają się związki, które łączą skuteczność z bezpieczeństwem. Ochrona wszystkich upraw wymaga bowiem troski ze strony tych, którzy potem korzystają z jej dobrodziejstw. Rolnicy polscy wypracowali skuteczne metody ochrony swoich upraw, spełniając jednocześnie wytyczne wielu certyfikatów jakości. Brak troski o uprawy przynoszące tak duże korzyści byłoby postępowaniem nieodpowiedzialnym.

Pod pojęciem “zdrowa żywność” nie kryje się jedynie, umieszczona w odpowiednich opakowaniach, żywność tzw. ekologiczna, która jakoby pochodzi z upraw zupełnie pozbawionych środków chemicznych. Stosowanie środków ochrony roślin jest nieodzowne, z tym że, powinno być ono racjonalne, przemyślane i wprowadzane do upraw tylko w sytuacjach wyższej konieczności. Ochrona rzepakowych pól ma zapewnić krajanom prosty dostęp do wytłaczanego z tych roślin, niezwykle zdrowego, oleju rzepakowego.